DRESS CODE v skratke

11.11.2019
DRESS CODE v skratke

(...alebo aké šaty na akú príležitosť zvoliť)

Jedna z najčastejších otázok od Vás smerom ku mne je „čo si obliecť“ na rôzne príležitosti. Keďže doba je rýchla a nikto nemá čas a asi ani chuť čítať celé príručky a tak sa dovzdelávať v oblasti etikety a odievania v dnešnom článku Vám veľmi stručne a v skratke vysvetlím základy. Univerzálna odpoveď na akúkoľvek otázku vhodnosti oblečenia pre ženu znie „obleč si „šaty“, ale tie existujú v milión variantách. Nikto sa v tom poriadne nevyzná, no ja áno a tak sa dnes dozviete aj Vy ktoré a kam..

Základom je uvedomiť si nasledovné: DOBRE OBLEČENÝ znamená vždy VHODNE oblečený. Takže oblečenie sa odvíja od príležitosti.

Ako sa obliecť do divadla?

Najväčší rozdiel je v tom, či ideme do lokálneho ochotnického divadla, alebo do SND (Slovenského Národného Divadla) na premiéru. Ak ideme do lokálneho divadla, či na bežnú činohru vyvarujme sa len džínsov a športového oblečnia. V zásade platí, že bežným, civilným lookom nič nepokazíte.

 

Ak sa však chystáte do SND milé dámy, chcelo by to už šaty. Ideálne LBD (little black dress a.k.a. malé čierne) tými nikdy nič nepokazíte. Ak ste nohavicový typ voľte tmavšie elegantné nohavice a pekný spoločenský top/blúzku. Do divadla sú ako stvorené veľké náušnice a náhrdelníky. Tým že sedíte, vlastne aj tak vidno najmä hornú polovicu tela.

  

Ako sa obliecť na svadbu?

Predpokladajme, že ste pozvané na svadbu ako svadobný hosť a tápete. Opäť sa vhodné oblečenie odvíja od ročnéhé obdobia a miesta kde sa svadba odohravá. V zásade platí, že povolené sú všetky farby okrem bielej (šaty bielej farby by mala mať LEN nevesta) a čiernej, ktorá sa považuje za smútočnú farbu. Na jarné a letné svadby sú najvhodnejšie jemné a ľahké pastelové odtiene.

 

Pokiaľ sa chystáte na jesennú, či dokonca zimnú svadbu povolené sú aj tmavšie farby ako bordová, vínová, smaragdovo zelená, či modrá. Šaty môžu mať aj rukávy a byť dlhšie prisposobené k ročnému obdobiu. Zavreté topánky a niečo ladiace „navrch“ je samozrejmé.

 

Ako sa obliecť na vianočný večierok/párty?

Pokiaľ nemáte postranné úmysly, či neplánujete kariérnu skratku uvedomte si, že aj večierok je pracovná udalosť a je maximálne nevhodné ukazovať svoje nové „prsia“, či holý chrbát. Povolené sú samozrejme okázalé materiály ako flitre, zamat, či zdobenie perím a štrasom, ALE! v prípade strihu zostante konzervatívne. Nie je nič trápnejšie ako podnapitá a polovyzlečená „kolegyňa“. Verte mi, bude sa Vám chodiť do práce ľahšie keď si udržíte úroveň.

Ako sa obliecť na ples?

Večerná príležitosť typu ples/bál si vyžaduje společenské šaty v maxi dĺžke. Aj tu však existujú rozdiely a tak najdôležitejšia informácia je typ dress code, ktorý je uvedený na pozvánke. Existujú 3 druhy: 

  • Formal – Muži: tmavý oblek ŽENY: dlhé spoločenské šaty, výnimočne môžu byť aj pod kolená

  • Black Tie – Muži: smoking Ženy: dlhé společenské šaty

  • White Tie – Muži: frak Ženy: bálová toaleta s rukavicami a štólou

V každom prípade si dajte pozor najmä na to aby ste na ples išli skutočne v dlhých společenských a nie letných šatách. Rozhodujúci je materiál ako čipka, šifón, satén, organza..žiadne bavlnené materiály, ktoré patria k letným šatám. Dbajte aj na doplnky a vhodný, ideálne vlnený kabát, žiadne parky, či bundy.

Verím, že Vám milé dámy článok pomohol jemne sa zorientovať a želám príjemnú zábavu! smile

_________________________________

*všetky použité obrázky sú ilustračné a oblečenie nájdete na webe ASOS.com, Mytheresa.com a Farfetch.com